30.9.12

Agustí Centelles, una crònica fotogràfica


Exposició “Agustí Centelles, una crònica fotogràfica. Anys 30”
Del 26 de setembre al 10 de febrer es podrà visitar a la Fundació Vila Casas aquesta mostra dedicada al primer fotoperiodista català.

L’any 2010 la Fundació Vila Casas va adquirir més de 100 fotografies d’Agustí Centelles (1909-1985), un home que va modernitzar el fotoperiodisme amb la posada en escena, el reenquadrament o el fotomuntatge i que sens dubte va canviar el periodisme de guerra al nostre país.

Ara, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, ofereix una exposició que recull escenes de la Guerra Civil i un testimoni gràfic dels anys de guerra i exili, durant els quals Centelles, que va haver de fugir de França perseguit per la Gestapo, es va haver de separar d’un maletí amb 4.000 negatius que no va tornar a veure fins a la restauració de la democràcia a l’estat espanyol.

Va ser llavors quan Centelles va poder positivar personalment les imatges que formen part de l’exposició “Agustí Centelles, una crònica fotogràfica. Anys 30”, i que van des dels darrers anys de la República fins els que el fotògraf va passar a l’exili.

La mostra, que està acompanyada d’escrits documentals per tal de fer més entenedor el que es veu a les imatges, es divideix en 5 àmbits: el primer correspon al període de 1931 a 1936, a la República, i a continuació hi ha el dedicat al 19 de juliol de 1936 i l’esclat de la Guerra Civil. A aquell conflicte pertanyen també els àmbits anomenats “El Front (Retrats del Front)” i “Rereguarda”, mentre que les fotografies de l’exili les podreu trobar a l’apartat dedicat al camp de concentració de Bram, on Centelles va estar empresonat.