21.2.13

Mor Otfried Preussler, referent de la literatura infantil en alemany


L'autor, de 89 anys, es va fer molt popular gràcies a llibres com 'La petita bruixa', 'El petit follet de l'aigua' i 'La bicicleta robada'.
L'escriptor alemany Otfried Preussler,autor de clàssics infantils com 'La petita bruixa' (publicada en català a Noguer i Caralt) o 'El bandido Saltodemata' (Planeta), ha mort als 89anys, segons ha informat aquest dimecres l'editorial Thienemann. Preussler va néixer a Reichenberg en el si d'una família de la minoria alemanya a Txecoslovàquia, i va escriure les seves primeres narracionsals dotze anys.
Els seus plans, després d'acabar el batxillerat, passaven per establir-se com a escriptor a Praga, però el 1942 va ser cridat a files per l'exèrcit alemany.
El 1949, després de passar cinc anys en un camp de presoners de guerra a Rússia, es va establir al sud d'Alemanya, on va començar els estudis per sermestre. Simultàniament va treballar com a periodista i com a autor per a programes de ràdio infantils.
El seu primer èxit editorial el va assolir el 1956 amb 'El petit follet de l'aigua' (Noguer i Caralt). Un any més tard va aparèixer 'La petita bruixa', llibre de gran popularitat a Alemanya, no només com a conte sinó també en les seves diverses versions per a teatre i radioteatre.
El 1972, Preussler va guanyar el Premi Alemany de Literatura Juvenil per la seva novel·la 'Krabat', la història d'un orfe que aprèn simultàniament l'ofici de moliner i la màgia.

*text extret de l'agència EFE